KAKO RAZUMETI NAŠ DANES?

KAKO RAZUMETI NAŠ DANES?

Kreativni razred, 22. marec ― ALI SPLOH VEMO DOVOLJ O DINAMIKI IN KONFLIKTOV IN VOJN Zagotovo ne! Za začetek priporočam poslušanje ameriškega politiologa in raziskovaleca mednarodnih odnosov, ki pripada realistični miselni šoli Johna Josepha Mearsheimerja, zaslužnega profesorja na Univerzi v Chicagu. https://en.wikipedia.org/wiki/John_Mearsheimer IVAN KRASTEV RAZMIŠLJA OD DVEH (DESETIH) LETIH KONFLIKTA V UKRAJINI  Ivan Krastev meni, da je bila največja napaka Evopejcev, da niso takoj, ko je Putin napedel Ukrajino in so izgubili iluzijo o večnem miru na evropskih tleh, začeli z  krepitvijo lastnih obrambnih sposobnosti. Poslušajmo, kako on vidi položaj v Ukrejini in Evropi.  5. marec 2024Ivan Krastev razmišlja o dveh (desetih) letih konflikta v UkrajiniIvan Krastev je verjetno eden najbolj znanih svetovnih strokovnjakov za vzhodno Evropo in postsovjetske države,  ter predsednik Centra za liberalne strategije v Sofiji in stalni sodelavec Inštituta za znanosti o človeku na Dunaju IWM - Institut für die Wissenschaften vom Menschen. Je ustanovni član upravnega odbora Evropskega sveta za zunanje odnose, član upravnega odbora Mednarodne krizne skupine in pisec mnenj za časopis The New York Times. Naš intervju z Ivanom je bil posnet na St Antony's College Univerze v Oxfordu, kjer je Krastev opravljal štipendije. Andrey Buzarev je ukrajinski strokovnjak in raziskovalec na področju mednarodnih odnosov. Politični in medijski svetovalec. Doktorat (socialna filozofija in filozofija zgodovine), magisterij (zunanja politika, Ukrajina). Te poste sproti dopolnjujem s prispevki različnih posameznikov, ki vsak po svoje skušajo razumeti in razložiti naš danes RASTKO MOČNIK KAPITALIZEM I RAT  Boris Buden in Rastko Močnik Restauracija kapitalizma u postsocijalističkim zemljama dovela je do ratova među novim državama na teritorijama jugoslovenske federacije i Sovjetskog saveza. No, naša saznanja o klasnim odnosima u novim kapitalističkim zemljama i o načinu na koji klasni

Dan evropskih avtorjev 2024: odkrijte veselje do branja

Motovila, 22. marec ― Evropska komisija 25. marca drugič organizira dogodek, ki je namenjen praznovanju evropske književnosti in spodbujanju zanimanja za branje. V Celju in Mariboru bosta na tamkajšnjih gimnazijah gostiji pisateljici Nataša Konc Lorenzutti in Janja Vidmar. Vabljeni! The post Dan evropskih avtorjev 2024: odkrijte veselje do branja appeared first on Motovila.

Forum za mobilnost v kulturi 2024

Motovila, 21. marec ― On the Move 25. in 26. aprila v Walesu in na spletu organizira Cultural Mobility Forum 2024, ki bo predstavil nova obzorja za programe strokovnega razvoja z mednarodno razsežnostjo. Tam bo tudi Motovila. The post Forum za mobilnost v kulturi 2024 appeared first on Motovila.

Letna tiskovna konferenca Asociacije – Nevladna kultura prepoznana, a izzivi ostajajo!

Asociacija, 20. marec ― Na tokratni letni tiskovni konferenci Društva Asociacija na kateri vsako leto v prvem četrtletju medijem in širši javnosti predstavimo trenutno stanje v nevladni kulturi in odpremo najpomembnejše teme na področju nevladnih organizacij v kulturi, samozaposlenih v kulturi in kulture na splošno. Na tokratni tiskovni konferenci smo poleg pregleda stanja in dosežkov društva v preteklem letu … Preberi več o Letna tiskovna konferenca Asociacije – Nevladna kultura prepoznana, a izzivi ostajajo!

Ministrica se je poklonila Srečku Kosovelu ob 120. obletnici pesnikovega rojstva

Ministrstvo za kulturo, 19. marec ― Ministrica dr. Asta Vrečko se je v Tomaju in Sežani udeležila slovesnosti ob 120-letnici rojstva Srečka Kosovela. Srečko Kosovel je bil pesnik, literat, humanist, ki je živel razpet med Krasom, Trstom in Ljubljano. Njegove pesmi, misli in tudi pisma nas nenehno navdihujejo, saj so njegove besede vedno znova tako zelo aktualne in s tem na nek način tudi brezčasne.

Nedopustna stagnacija sredstev – NVO v kulturi v preteklem letu

Asociacija, 15. marec ― Ko gre za nevladne organizacije v polju kulture, navkljub nekaterim izboljšavam, ki smo jim bili priča v preteklem letu in napredku pri tradicionalnih prizadevanjih društva, ne moremo zaključiti, da danes lahko govorimo o sektorju, ki je okrepljen ali razvojno opolnomočen. Pri tem, kot ugotavljamo v naši letni analizi stanja, je največja težava izrazita stagnacija sredstev … Preberi več o Nedopustna stagnacija sredstev – NVO v kulturi v preteklem letu

Go Green Cinema

Motovila, 12. marec ― Projekt za večjo in bolj enakomerno dostopnost kvalitetne filmske ponudbe v čezmejnem slovensko-italijanskem prostoru in krepitev trajnostne kulturne ponudbe. The post Go Green Cinema appeared first on Motovila.
še novic